Pohjolan valkoinen pitsa (pizza bianca)
Pizzapohja:
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
ripaus sokeria
4 rkl öljyä
0,5 dl talkkunaa
5-6 dl vehnäjauhoja
Marinoitu punasipuli:
2 punasipulia
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
mustapippuria
2 rkl viinietikkaa
0,5 dl öljyä
Täyte:
300 g ranskankermaa
75 g kylmäsavupororouhetta
250 g leipäjuustoa kuutioituna
Pecorino-lastuja
Marinoitua punasipulia
Mustapippuria
Rucolaa
Kuori ja viipaloi punasipuli ohuiksi suikaleiksi. Sekoita marinadin ainekset ja kaada sipulien päälle. Anna marinoitua pitsan tekemisen ajan.
Murustele hiiva kulhon pohjalle ja ripottele suola hiivan päälle. Sekoita kunnes hiiva muuttuu nestemäiseksi. Lisää kädenlämpöinen vesi. Lisää talkkunajauhot ja sokeri. Lisää noin puolet vehnäjauhoista sekä öljystä. Tämän jälkeen alusta taikinaa lopuilla vehnäjauhoilla tasaiseksi ja kimmoisaksi (säästä 1 dl kaulimista varten).
Anna taikinan levätä leivinliinan alla taikinakulhossa noin puoli tuntia. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja painele taikina jauhotetulla alustalla litteäksi. Kauli taikina ohueksi, uunipellin kokoiseksi levyksi. Siirrä pohja pellille ja leikkaa ylimääräinen taikina pois.
Levitä pohjan päälle ranskankerma. Ripottele päälle pororouhe ja leipäjuustokuutiot. Laita päällimmäiseksi marinoituja sipulisuikaleita ja pecorino-lastuja. Laita uuni niin kuumaksi kuin tehoja lähtee. Paista pitsaa 5-15 minuuttia, riippuen kuinka paksun pohjan teit.
Ota pitsa uunista ja anna jäähtyä pienen hetken. Ennen tarjoilua rouhi päälle mustapippuria ja lisää rucolanlehtiä oman maun mukaan.